Wat is chiropractie?

Chiropractie is een vorm van gezondheidszorg die zich focust op de diagnose, behandeling en preventie van klachten aan het bewegingsstelsel. De chiropractor is een universitair geschoolde expert op het gebied van rugklachten, nekklachten en andere klachten met een oorsprong in de wervelkolom, het zenuwstelsel en de spieren en gewrichten. Uw chiropractor gaat te werk volgens het Evidence-Based principe, wat inhoudt dat zijn/haar werk zo veel mogelijk gebaseerd is op de meest recente wetenschappelijk kennis. 

Chiropractie is gekenmerkt door een holistische benadering. Dat betekent dat de chiropractor niet alleen naar de pijnlijke plekken kijkt en die behandelt, maar de klachten in het grotere geheel probeert te plaatsen. Wat is de oorzaak van deze klachten, wat gaat er mis in de bewegingsketen, wat gaat er mis in de rest van uw lichaam, wat is de relatie tot uw dagelijks leven of uw werk? Op deze manier tracht de chiropractor uit te zoeken hoe er lange termijn resultaten behaald kunnen worden.

Chiropractie is in Nederland een vrij beroep. Het valt onder de ‘alternatieve of complementaire geneeskunde’. Het beroep is niet officieel door de overheid gereguleerd en erkend. De SCN probeert volgens de Wet BIG gestelde eisen te werken.

Afspraak maken

U kunt hier 24/7 online een afspraak maken. Is er online geen geschikte tijd beschikbaar? Neem dan gerust telefonisch contact op.

Wat kan ik verwachten bij de chiropractor?

Als een patiënt voor het eerst een chiropractor bezoekt, wordt er begonnen met een vraaggesprek. Vragen die gesteld worden gaan over uw klachten, gezondheid en leefgewoonten. De chiropractor gaat vervolgens verder met een lichamelijk onderzoek waarin neurologische, orthopedische en chiropractische onderzoeksmethoden toegepast worden. Aan de hand van deze onderzoeken kijkt de chiropractor of uw klacht chiropractisch behandeld kan worden en de mogelijkheden worden besproken. Na het vraaggesprek en onderzoek kan de behandeling starten. Mocht er eerst verder onderzoek noodzakelijk zijn, dan wordt u doorverwezen naar de huisarts. 

Tijdens de behandeling kan de chiropractor gebruik maken van meerdere behandeltechnieken, hoofdzakelijk bestaande uit nauwkeurig gedoseerde druktechnieken op de wervelkolom, schedel of elders. Bij een aantal chiropractische technieken kunt u een ‘krakje’ horen of voelen. Dit zijn geen botten of banden die over elkaar schuren, maar gas dat vrijkomt door een drukverlaging in het gewricht. Door negatieve druk ontstaan gasbelletjes in de gewrichtsvloeistof en deze geven het krakende geluid. U kunt het vergelijken met bijvoorbeeld een pot jam die u voor het eerst opent. dit slechts één van vele technieken uit de gereedschapskist van de chiropractor. Uw chiropractor werkt ook met spieren, bindweefsels en schedeltechnieken, en tevens kan triggerpointtherapie of taping worden toegepast. 

Naast specifieke chiropractische behandeling kan met u worden gesproken over preventie van uw klachten in de vorm van advies over ergonomie, houding, stressreductie, sport en bewegen, voeding en oefeningen.