hoofdpijn

Wist u dat 20% van de Nederlandse bevolking wekelijks hoofdpijn heeft? Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn met verschillende oorzaken, zoals spanningshoofdpijn of migraine. Hoofdpijn kan een oorsprong in de gewrichten of de spieren van de nek en de schedelrand hebben. Daarom gaan nekklachten vaak gepaard met hoofdpijnklachten. Hoofdpijn kan echter ook andere oorzaken hebben. In deze folder besteden we aandacht aan drie vormen hoofdpijn: spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en migraine.

Oorzaken van hoofdpijn

Hoofdpijn is vaak erg complex en kent vele verschillende oorzaken. Deze kunnen gerelateerd zijn aan spieren en gewrichten, het zenuwstelsel maar ook hormonen, ogen, de vochthuishouding en stress kunnen een rol spelen. Zoals gezegd is het vaak een combinatie van meerdere factoren die uiteindelijk tot hoofdpijn leidt. Hierbij kan men denken aan onder andere:

  • Verkeerde fysieke houding
  • Veel beeldschermwerk
  • Lichamelijke inactiviteit 
  • Tandenknarsen en kaaklemmen 
  • Vochthuishouding (water, cafeine)
  • Stress
  • Voeding (oude kaas, chocolade, smaakversterkers) 
  • Hormonen
  • Eet- en slaappatroon

 

Cervicogene hoofdpijn ontstaat vanuit de nek. De hoofdpijn komt vaak aan één kant van het hoofd voor, maar kan ook aan beide kanten voorkomen. Er is vaak naast hoofdpijn ook pijn in de nek, schouder, arm en/ of tussen de schouderbladen. De onderliggende oorzaak is niet bekend, mogelijk heeft dit met overprikkeling van een zenuw te maken. In de nek is er vaak sprake van hypomobiele gewrichten en overbelaste spieren, de behandeling zal zich hierop richten.

Spanningshoofdpijn kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een verkeerde beweging of houding (van de rug), Als de gewrichten niet goed bewegen en spieren gespannen zijn, kan dit leiden tot hoofdpijn. Spanningshoofdpijn is een drukkende pijn die vanuit de nek uitstraalt naar het hoofd, de pijn kan overal in het hoofd zitten. Bij stress, vermoeidheid of slecht slapen kunnen de klachten verergeren.

Soms worden deze twee soorten hoofdpijnen door elkaar gehaald. Door de overlap in symptomen is dat begrijpelijk, maar door het ontstaan vanuit de nek en de bijbehorende symptomen is cervicogene hoofdpijn toch een andere en op zichzelf staande aandoening.

Migraine is vaak een heftige stekende of bonzende pijn aan één kant van het hoofd. De pijn wordt erger bij inspanning en het kan zijn dat u misselijk wordt en moet overgeven. Ook kan het zijn dat fel licht en harde geluiden moeilijk te verdragen zijn. Migraine kan voorafgegaan worden door een aura zoals lichtflitsen of vlekken voor de ogen. De klachten blijven gemiddeld 24 tot 48 uur aanwezig. Migraine kan voelbaar zijn in het hele hoofd of afwisselen tussen de linker- en rechterkant. De meest gangbare plekken zijn het voorhoofd, achter de ogen of bij de slapen. De oorzaak van migraine is niet zo duidelijk aantoonbaar. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het feit dat chiropractie positief kan werken, maar wel door advies en herstellen van mobiliteit waardoor de migraine minder snel zal optreden.

Hoofdpijn vindt zijn oorsprong vaak in de nek doordat dit een zeer complex neurologisch gebied is. Pijnsignalen uit de nek kunnen door de hersenen verkeerd opgevat worden en zich voordoen als pijn in het hoofd. De chiropractor zal daarom allereerst de spieren en gewrichten in uw nek en schouderpartij nakijken. Daarnaast is het kaakgewricht een frequente veroorzaker van hoofdpijn.

Afspraak maken

U kunt hier 24/7 online een afspraak maken. Is er online geen geschikte tijd beschikbaar? Neem dan gerust telefonisch contact op.