Artrose

Artrose, in de volksmond ook wel slijtage genoemd, is een gewrichtsaandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Het is onderdeel van een normaal verouderingsproces en treedt dan ook bij iedereen in meer of mindere mate op. Misschien denkt u, net zoals veel andere mensen die de diagnose (artrose) krijgen, dat er niets meer aan te doen is. Gelukkig is dit maar ten dele waar. Al kan het slijtageproces niet worden gestopt, noch worden omgekeerd, chiropractische behandeling kan vaak pijn en stijfheid verminderen. Bovendien is de link tussen artrose en pijn niet erg sterk: iemand met een beetje artrose kan veel pijn hebben, en iemand met heel veel artrose hoeft er geen last van hebben. Dat betekent dat artrose niet per se pijn hoeft te veroorzaken en dat andere factoren ook een rol spelen, zoals het functioneren van spieren en andere gewrichten.

Waardoor ontstaat artrose?

Bij het ouder worden neemt de soepelheid van het kraakbeen af, doordat het droger en stijver wordt. Dat gebeurt uiteindelijk bij iedereen, al heeft niet iedereen er last van. Er zijn omstandigheden die de kans op pijn vergroten, zoals te weinig beweging, zwaar werk, een verkeerde houding of oude blessures. Door de stijfheid van het gewricht en de pijn beweegt u minder soepel, met alle gevolgen van dien. Omliggende zenuwen en weefsel (spieren, banden en gewrichtskapsel) kunnen geïrriteerd raken. Als er andere gewrichten zijn die het werk overnemen van het stijve gewricht, dan kunnen die overbelast raken en ook pijn gaan doen.

Afspraak maken

U kunt hier 24/7 online een afspraak maken. Is er online geen geschikte tijd beschikbaar? Neem dan gerust telefonisch contact op.

Klachten ten gevolge van artrose

Artrose vindt vaak plaats in de rug, de knie of de heup. Het meest voorkomende symptoom van artrose is stijfheid, met name in de ochtend. Vaak gaat deze stijfheid gepaard met pijn en kunt u hierdoor moeilijker bewegen. De pijn en stijfheid neemt vaak in de loop van de ochtend af.

Kan een chiropractor dit behandelen?

De chiropractor kan artrose niet wegnemen. De behandeling van artrose is erop gericht om de normale functie van het gewricht en omliggende gewrichten zo goed als mogelijk te herstellen. Op die manier kunnen stijfheid en pijn afnemen en mobiliteit en functioneren verbeteren